Andra sidan – Avtryck som ger intryck


Andra sidan

”Andra sidan” är min tolkning till Fotosöndag på tema ”Intryck” (bilden finns också på mitt flickr-konto).

Staden breder ut sig och på andra sidan jordvallen växer en ny stadsdel upp – Kartbergets villaområde

För inte så länge sedan växte en skog här, men nu är skogen borta, borta är likaså den lilla idyllen på Kartberget i Karlstad med Klarälven sakta flytande strax nedanför.

Här står snart 66 st lyxiga villor inflyttningsklara.

Ett avtryck som ger intryck och startar en del funderingar i ett mycket större och mer globalt perspektiv, som är långt från Kartbergets nya villaområde men ändå intressant, spännande och kanske lite skrämmande.

Städer runt om i världen växer och växer, skapar möjligheter och utvecklar, men urbaniseringen föder också en del problem!

Frågan är hur länge urbaniseringen och globaliseringen kan pågå? Eller finns det gränser? …när städerna blir det naturliga och naturen/landsbygden en dröm i spåren av effektiviseringar och ekonomins drivkrafter?

Hur påverkas miljö- och klimat av ett sådant samhälle? Hur påverkas männsiskors hälsa? Klarar samhället och städerna av belastningen? Vatten och avlopp? Vad händer när landsbygden avfolkas?

Läs mer om Kartbergets historia i blogginlägget: Sommarros paviljong på Kartberget, ett kulturminne från 1800-talets Karlstad

Jag har själv tidigare fotat och skrivit några rader på min blogg – Kartberget ett kalhygge för nybygge

Har också hittat några intressanta artiklar om urbaniseringens framtid och eventuella konsekvenser som du kan läsa nedan:

Städer törstar i urbaniseringens spår

Storstaden snart människans naturliga miljö

Städerna växer – urbaniseringens utmaningar enligt SKL

Lämna en kommentar